macarons
Hejsan! Jag bakade macarons igår för första gången, och det var sjukt kul! Dessutom var det så himla enkelt, fatar inte varför folk verkar tycka att det är svårt? Jag använde färdigt mandelmjöl eftersom det är så jobbigt att mala mandel… vår kvarn är dessutom inne på sina sista andetag och jag har inte riktigt hunnit köpa mig en ny. Men i alla fall. Ska låta detta vara mitt bidrag till Månadens sötsak, missade det förra månaden men nu så! Temat är SAGOLIKT och jag tycker att macarons är det sagolikaste som finns! Små, söta, fina kakor som man kan hitta i sagans värld. Mest sagolikt är det när man ser en hel drös med sådana ligga i olika färger på ett våningsfat... kärlek. Så gå in på Söta saker och låt er inspireras! Här är receptet! Jag gjorde macarons med apelsin- och ingefärafyllning. En vuxen smak, tror inte mina syskon vill ha detta, men jag och mamma smälte av godhet! Receptet är taget från boken Makroner utgiven på tukan FÖrlag. Fick den i födelsedagspresent förresten, jättebra steg-för-steg-beskrivningar i den. :) Apelsinmakroner med ingefära 60 g äggvita (ca 2 st) 60 g finmald mandel (jag tog färdigt mandelmjöl och 1 dl av det) 2 dl florsocker 2 msk strösocker Orange hushållsfärg (jag blandade gul och röd, man ska ta lite rött och mycket gult!) FYLLNING 2 ägg 3/4 dl farinsocker (jag tog muscovado) 1 rågad tsk majsstärkelse(maizena) (jag fick ta i 3 tsk) 1 tsk mald ingefära saftenav 2 apelsiner (ca 2 dl) 20 g smör Gör fyllningen först. Vispa ägg och farinsocker lite pösigt. Ha i maizena, apelsinsaft och ingefära. Värm på låg värme i en kastrull tills det tjocknar, ha då i smöret i små klickar under ständig omrörning. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt det svalna. Det tjockar när det svalnar. (Jag fick dock värma upp den på nytt och ha i mer maizena eftersom det inte ville tjockna. Det blev lite klumpigt men det går att röra bort och man rör kraftigt. Det spelar dessutom ingen roll.) Gör makronerna: Värm ugnen till 150 grader. Blanda florsocker och mald mandel väl. (Antingen i mixer eller för hand. Jag gjorde för hand.) Sikta ner det på en bakplåt(med papper under) och ställ in i ugnen i 5-7 minuter. (Tror att det är för att mandeln ska bli rostad.) Vispa äggvitan stenhårt till maräng. När den nästan är färdig, strö ner strösockret under vispning. Vispa färdigt och häll i hushållsfärg, du får prova dig fram till önskad färg. Vispa väl så att allt blir ordentligt blandat. Ha i mycket färg för det bleknar under gräddningen. Spritsa ner smeten i små kakor på bakplåtspapper, ska bli ca 30 st men jag fick 36. Låt de vara ca 3 cm i diameter och ca 1 cm tjocka(tycker jag personligen är bra.) Ställ in i ugnen på 150 grader i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna, lägg sedan på fyllning på hälften av halvorna och lägg de andra ovanpå som lock så blir det små fina dubbelmackor. Klaaaart! :)