Praliner

 Hej i helgen fyllde min mamma år så då gjorde jag och pappa praliner till henne! Det var svårt, pillrigt och tog nästan 3 timmar att göra. Men dom vart goda och mamma vart nöjd så då var det värt det! Jag hade tänkt att göra ett steg-för-steg inlägg men dum som jag är glömmer jag ju bort att ta kort på flera steg så jag tar kort i min bok istället :)   Praliner med hallonfyllning   Skalen : 200 g choklad minst 70% kakao spelar ingen roll om det är vit eller mörk choklad   fyllningen: 125 g mörk choklad minst 52% 2 ½ dl vispgrädde 1 ½ dl hallonsylt     Hacka chokladen så fint du kan med en stor kniv. Den ska smälta snabbt och jämnt. Då är det dom 200g som skulle vara till skalen du ska hacka :)   Lägg två tredjedelar av chokladen i en glas/porslins skål/djuptallrik. Placera den i en kastull med kokande vatten men utan att skålens botten nuddar vattnet låt chokladen smälta långsamt under ständig omrörning.   Kontrollera temperaturen med en kökstermometer chokladen ska vara högst 50-55 på mörk choklad 45 mjölkchoklad 40 vit choklad ta vort skålen från vattenbadet när temperaturen närmar sig max. När chokladen har smält kyls den snabbt ner igen genom att resten av den hackade chokladen blandas ner under ständig omrörning. Temperaturen bör gå ner till 27 grader mörk choklad 26 grader åt vit choklad och mjölkchoklad ställ sedan skålen i en annan större skål eller i diskhon med kallt vatten i för att den ska kylas fortare.   Ställ tillbaka skålen i vattenbadet i 2-3 sekunder och lyft sedan bort den igen chokladens temeperatur bör nu vara 30-33 mörk choklad 29-30 mjölkchoklad 28-30 vit choklad kontrollera mycket noga för chokladen blir väldigt snabbt varm! Fortsätt att röra så att värmen fördelar sig jämnt i chokladen. Nu har chokladen rätt temperatur och är klar att användas! Konsistensen ska vara slät och krämig, och chokladen ska vara blank och glansig.   Häll över chokladen i en liten tillbringare eller ett mått med en hällpip. Fyll silikonformarna till hälften med choklad men smörj aldrig formarna.   Vänd runt varje form mellan fingrarna så att formarna kläs invändigt med choklad och häll tillbaka överbliven choklad i tillbringaren. Låt chokladen kallna i rumstemperatur eller i kylskåpet spara resten av chokladen i vattenbad.   Dax för fyllning! :D Värm vispgrädden så att den precis sjuder, häll sedan över grädden över den finhackade chokladen häll också i hallonsylten Rör varsamt om i smeten med en slickepott eller en träslev tills chokladen är slät och jämn i konsistensen. Låt kallna i tio minuter. Fyll skalen med din fyllning med hjälp av en tesked. fyll upp till 3mm från ovankanten knacka försiktigt skalen mot arbetsbänken så att fyllningen fördelar sig jämnt och "sätter sig" i formen. Häll resten av den varma sparade chokladen i vattenbadet ovanpå fyllningen ända upp till kanten av formen. Häll på någon dekoration om du vill annars låter du dom svalna i rumstemperatur i några timmar :)   Såhär vart mina iallafall! :) Imorgon är det alla <3 dag så då kommer ett inlägg och i helgen kommer en tårta som min syster ska ha så håll utkik! :)   Lydia