Nyttigt? Inte?
Vi bombaderas dagligen om olika tips på mat som man ska äta för att minska i vikt, eller olika sorters mat som de kommit fram till kan framkalla olika sjukdomar. Ena dagen borde man dricka kaffe och nästa dag är det cancerframkallande. Genom att hela tiden få höra olika saker hela tiden kan man lätt bli förvirrad, sedan så känns det som att all mat man äter nu för tiden är cancerframkallande t ex. Genom att sluta läsa på löpsedlarna och i tidningarna, och istället leta efter information från Livsmedelsverket och Landstinget. Där kan du få ut den information du behöver om kost, som dessutom är information baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet om vad som är bra. Det har gjorts många studier och forskning kring sambanden mellan sjukdom och mat. Vad vi väljer att stoppa i oss och hur våra vanor ser ut kan påverka vår kropp på så sätt att risken för sjukdomar ökar. Vad som har bevisats är att medelhavsmat är den bästa kosten eftersom att den innehåller grönsaker, frukt, spannmål, baljväxter och fisk. Genom att inkludera dessa "ingredienser" i sin kost kan man motverka olika sjukdomar, minska riskerna att få sjukdomar som är relaterade till vad man äter, förebygga att man får sjukdomar som Alzheimers och Parkinson och leva ett längre liv! Här är en lista på rekomendationer från livsmedelsverket: Ät minst 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta motsvarar ungefär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris Ät fisk tre gånger per vecka Använd flytande olja eller margarin i matlagning Välj gärna nyckelhålsmärkta produkter Regelbundna mattider är att föredra. Källa: http://www.lio.se/Verksamheter/Halso--och-vardutvecklingscentrum/Folkhalsocentrum-new/Valkommen-till-Halsowebben/Mat/#topp