Lingon- och kolapaj

Pajskal: 3  dl mjöl ½ dl socker 125 g smör 2 msk vatten eller mjölk Fyllning: 3 dl grädde 2 dl strösocker (eller ljust muscovado socker) 1 dl ljus sirap 1 msk smör ½ msk vaniljsocker 1.5 tsk potatismjöl+1msk vatten (utblandat) 5 dl lingon (tinade eller färska) 1 msk kanel 1 krm kardemumma   Servering: Grädde Kanel Kardemumma   Sätt ugnen på 220C. Blanda mjöl, socker och smör i en matbredare så det blir smuligt, tillsätt vattnet och kör tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen minst 30 min (helst 2 h). Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och överför degen till en pajform. "Gaffla" några hål i degen och förgrädda i 10 min.   Häll grädde, socker, sirap och smör i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills du ser första bubblan, sänk då värmen och låt stå kvar på plattan och endast sjuda - det får inte bubbla. Tillsätt vaniljsocker, lingon, kanel och kardemumma. När blandningen ser ut som en fin slät röra så tillsätter du potatismjöl+vatten blandningen och höjer värmen tills du ser första bubblan igen. Häll smeten i pajskalet precis innan servering! (OBS! det blir väldigt rinnigt, Tips är att använda kniv att skära botten med och sked att ta upp "såsen" med)   Serveras med vispad kanel- och kardemumma grädde!