11 kronor och thank god jag är en mat horder.
Jag har 11 kronor på kontot. Det grundrar sig helt enkelt i att jag var på "fri öl hela kvällen" klubb föra veckan, vaknade dunderbakis och låste mig ute. En extremt pinsam timme senare, inkluderande säkert tio dörrknackningar i nattlinne och 900 danska kronor fattigare var jag tillbaka i min trygga säng. Så nu har jag 11 kronor på kontot. Så, till lunch/middag idag grävde jag fram massa torrvaror och lagade dessa fantastiska soya/linsburgare med hemlagat hamburgerbröd! Receptet är helt mitt eget och hänger inte ihop med boken på bilden! dock så är boken toppen! Så, om du också vill göra dom så är det super enkelt. Starta med smeten till biffarna; koka en eller kanske två dl soyaprotein (köp på hälsokosten!) och den vita biten av ca 2 vårlökar (dela bara på längden en gång, ingen hackångest här inte) i grönsaksbuljong och när de är nästan mjuka häller du på enhalv till en dl rödalinser, låt koka vidare. När allt är kokat mjukt, häll av buljongen (spara lite på sidan till om det blir för fast) och blanda sen det med hackad vitlök, hackad persillja, och det gröna på vårlöken skuret i tunna skivor diagonalt. Låt smeten svalna lite, ta sen en stavmixer och mixa halva smeten (och de stora lökbitarna). Häll på ströbröd, kanske tre till fyra matskedar, lite salt, peppar och chilliflakes eller sambal oelek. Låt sen svalna helt i kylen. Under tiden kan du köra mina snabba hamburgerbröd; Häll två dl mjöl i en skål, blanda ner en rågad tesked bakpulver och lite flingsalt. Blanda samtidigt som du häller på en dl vatten och ca en matsked olja! Blöt händerna med kallt vatten om degen är för klibbig, forma två små eller ett stort bröd. Tryck fast sesamfrön på toppen och grädda i 200 grader varmluft i ca 15 minuter! Ta sen ut och låt svalna innan du delar dom! Ta ut biffsmeten ur kylen och kläck ner ett ägg (om du vill ha vegansk, skippa ägget och gör små biffar så håller de ihop ändå), forma biffar och stek i rikligt med rapsolja i en varm stekpanna. Låt steka ordentligt innan du vänder så dom får en fin brun yta! Dela bröden på mitten och rosta i en torrstekpanna, servera med valfria tillbehör! Jag har majonäs/sweetchilli sås, tomater och en ost som kallas puck som är som en mildare form av fetaost på min! Till hade jag en enkel vitkålssallad med dressing gjord av olivolja, äppelcidervinäger, dijonsenap och rostade sesamfrön. Vill du ha vegansk så skippa osten och majonäsen och servera med tex avokado för lite krämighet och kanske ett salladsblad extra krisp!Detta var alltså det jag kunde få ihop från innehållet i mitt skafferi och min kyl. Nu skall jag äta gröt med smör på fram tills den första juni. /T