Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in
Min blogg
  • Min blogg
  • Kategorier
    • Visa alla kategorier
  • Arkiv
    • September2014
    • Visa hela arkivet
  • Om mig

Karl Gustav tårta

  Karl Gustav tårta     Detta var en tårta ingen av oss tjejer hade en aning om fanns, men eftersom vi fått en beställning på det var det bara att sätta igång.    Karl Gustav tårta innehåller sockerkaksbotten, vaniljkräm, banan, maräng, grädde och marsipan.  Jag kommer guida er steg för steg över hur man lägger ihop tårtan men jag börjar med att ge er recept på anslag (sockerkaksbotten), maräng och vaniljkräm.    Anslag (lagom till en sockerkaka)   4 st ägg 2 st äggulor 2 1/4 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver   Egentligen behöver en anslagsbotten inte innehålla mer än ägg, socker och vetemjöl. Men ibland kan det även behövas lite bakpulver. Vill man göra efter annan mängd kan man tänka 1 ägg per 30 g socker och 30 g vetemjöl.  Vispa ägg och socker på medelhastighet till ett fast skum. Det du ska tänka på är att du är ute efter många små luftbubblor för att få en så bra smet som möjligt. Efter att du vispat ägg och socker vänder du försiktigt ner vetemjöl och fyller upp din form eller anslagsring.  Baka av i 190-200 grader i omkring 20 minuter. Efter du bakat av dem vänd botten upp och ner och låt svalna.    Marängbotten   6 äggvitor 3 dl strösocker   Vispa äggvitorna till ett hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Marängen ska vara så fast att du ska kunna vända buken upp och ner utan att det rinner ut. Baka av i ugnen i 1 1/2- 2 timmar.     Vaniljkräm (créme patisserie)   500 g mjölk 3 % 1/2 vaniljstång 120 g strösocker 40 g maizenamjöl 112 g äggula 50 g smör (osaltat)     Koka upp mjölk (spara 1/3) med vaniljstången och hälften av strösockret. Blanda resterande strösocker med maizenamjölet och vispa slätt med lite mjölk, tillsätt sedan i kastrullen. När blandningen kokat upp ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna. Vispa tills det kokar upp igen, ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Kyl av så snabbt som möjligt och förvara i kylen.   Så här lägger du ihop tårtan:   Börja med att dela anslagsbotten och välj den tjockaste delen. Bred på vaniljkräm, och fördela skivad banan jämt över vaniljkrämen. Bred på grädde ca 3-4 cm tjockt. Nästa steg är att lägga på maräng botten som vid det här laget blivit penslad med choklad. Ovanför marängbotten lägger du en kupol av grädden och på den placerar du sedan en lite mindre bit anslag än den du hade i botten. Sedan är det bara att spackla upp tåran med grädde och kavla ut marsipanen till 3-4 mm tjocklek och lägg över tårtan.     Tårtan till vänster är gjord av Peggy och tårtan till höger är gjord av Johnna - inlägg av Peggy      

Föregående inlägg

Gräddtårtor

Nästa inlägg

Lemoncurd Tarts

Till bloggens startsida

1170579