Tyskland - Sverige del 1

Så, nu var det ju evigheter sedan att någon av oss har skrivit något på bloggen. Jag hoppas att min svenska inte har blivit avsevärt sämre.När jag bodde i Sverige var det många som frågade vad som är skillnaden mellan Tyskland och Sverige. Efter att ha bott här ett tag, är det faktiskt lite lättare att förklara.Idag tänkte jag berätta om restaurangerna. Man får ju alltid tänka på att vi jämför en storstad i Sverige med en liten stad i Tyskland. :)I Stockholm vet ju de flesta hur det går till: restaurangens meny tittar man på på nätet, bokningen sker oftast också på nätet. I Tyskland har de flesta restauranger en hemsida, många har sina menyer på nätet, vissa bara ett telefonnummer. För att boka bord får man ringa.I Sverige består huvudrätterna oftast av kött/fisk, kolhydrater (potatis, ris, pasta) och grönsaker. I Tyskland saknas det ofta grönsaker i huvudrätten. Istället äter man en liten sallad till huvudrätten eller som förrätt. Portionerna är större, ofta orkar man inte allt. Det är skönt att få tillräckligt med kött, tycker jag. I Stockholm kan man beställa gratis kranvatten. Det är möjligt i Tyskland men uppfattas som väldigt konstigt. Man beställer bubbelvatten och det är faktiskt svindyrt ( typ 45 SEK för 0,7 liter...).Efterrätterna är oftast dubbelt så stora som i Stockholm och kostar hälften. Maten i Tyskland är överlag billigare. På vårt favoritställe betalar man ca. 230 SEK för en rejäl oxfilé (ca. 300g). Ofta kan man betala med kort, men det är inte alltid självklart. Dricks kan man inte ge när man betalar med kort, om man inte har det kontant. Ibland blir man bjuden på en likör eller schnaps efter att man har betalat. Det är trevligt. :)Jag tror ändå att jag föredrar de svenska restaurangerna. Jag har kanske blivit mer försvenskat än vad jag trodde. :) Ha det fint!