The crumble

  För ett par dagar sedan bakade jag en smulpaj på trädgårdsäpplena. De är ganska syrliga vilket gör att pajen inte blir sådär överdrivet söt. Men jag lade faktiskt till en matsked extra socker i smuldegen, eftersom äpplena var lite mer småsura än vanligt. Vaniljsåsen hade jag glömt köpa, men hade vaniljglass till för första gången och det var verkligen supergott (speciellt när pajen fortfarande är varm).         För 4 portioner behöver du:   2 dl vetemjöl 2-3 msk socker (sura eller söta äpplen?) (0,5 dl hackade nötkärnor, frivilligt därav parentesen) 75 g margarin eller smör   Fyllning: ca 500 g frukt eller bär ca 0,5 dl socker (1 msk potatismjöl)         Såhär gör du:   Blanda samman de torra ingredienserna, arbeta sedan i matfettet med fingrarna tills det blir en smulig massa. Skala frukterna och ta bort kärnorna, skär dem i tunna skivor och lägg dem i bottnen i en ungsäker, smord form. När jag använder äpplen brukar jag behålla skalet på och bara se till att jag fyller ungefär halva formen med äpplen. Jag brukar även strunta i potatismjölet. Vid användning av bär blandar man i sockret som står under fyllningen. Därefter strör man över smuldegen så att det blir som ett täcke. Pajen ska sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller grädde.   Gott och snabbt! Enjoy!