Veckans kemikalie: BHT och BHA
Idag hade jag tänkt skriva lite om BHT och BHA, som är konserveringsmedel. BHT och BHA finner vi ofta i produkter som tvålar och cerat med små "fruktbitar" i. Det är ofta tvålar som vill se extra naturtrogna ut, med just blomblad och fruktbitar typ. BHT och BHA hindrar dessa blomblad från att färga av sig och förhindrar också fetterna i tvålen från att härskna. Denna typ av tvålar kan innehålla BHT och BHA, var därför uppmärksam med innehållsförteckningen! Bilder härifrån Dessa cerat från Nivea har jag tidigare visat på bloggen, och beskrev dem då som farliga, delvis på grund av att de innehåller just BHT. Vad är det som är farligt med BHT och BHA då? Dessa kemikalier är båda hälso- och miljöskadliga, då de kan orsaka långvariga effekter i vattenmiljön och även misstänks vara cancerframkallande, i alla fall har det visats i djurförsök. De är dessutom extremt allergiframkallande och påverkar immunsystemet, och finns också med på EU:s lista för misstänkta hormonstörande ämnen och får därför inte finnas i Svanenmärkta produkter. Trots detta används även BHT i mat som konserveringsmedel under nummer E321 (!) vilket kan tyckas vara lite halvskumt. BHT och BHA är två väldigt onödiga konserveringsmedel då en naturlig antioxidant som Vitamin E lätt skulle kunna användas istället med samma effekt. Försök därför att undvika BHT och BHA i den mängd det går! Källa: "Badskumt" av Katarina Johansson e c o t h i n k i n g