Kosttillskott & ströbröd
Jag tänkte bara visa hur två vanliga kosttillskott som vi hade hemma visade sig innehålla dåliga och farliga ämnen. Det räckte för mig och mamma att läsa "palmolja" för att vilja slänga bort dessa. Detta är Vitamin D- och Magnesium-tillskott som vi köpt på ICA Maxis Apotek Cura. I båda hittade jag palmolja, och i Vitamin-D hittade jag även sorbitol. Palmolja - bidrar till skövling av regnskog, och innehåller farliga ämnen som bildas vid framställning. Man skövlar områden för att odla palmer, som man sedan hugger ner och framställer palmolja, palmfett m.m ur. Dessa oljor/fetter nämns ofta som "vegetabilisk olja/fett", eller som i detta fallet med sitt riktiga namn: palmolja. Framställningen går till på så sätt att man hettar upp palmen för att oljorna/fettet ska lösas ut. Man använder sig också utav starka lösningsmedel. Temperaturen orsakar att PAH-ämnen bildas, vilket är de ämnen man absolut inte vill skapa då man till exempel grillar. Det är dessa ämnen som kommer från när man bränner något, och de orsakar cancer och kan också bilda dioxiner, vilka antagligen är de absolut kändaste och farligaste ämnena vi människor känner till. Man använder sig utav Hexan, vilket är ett bensinämne. Någonting som är viktigt att veta är att om Hexan används i framställningen så finns ALLTID restämnen kvar. Dessa ämnen kan då skada oss och orsaka cancer och en mängd andra sjukdomar. Alltså, som jag sagt tidigare: UNDVIK palmolja, palmfett, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, etc. Allt som har att göra med "palm-" och också ofta "vegetabiliskt ... ". Sorbitol - En sockeralkohol som används som förtjocknings- och sötningsmedel. Har laxerande verkan i stora mängder. Misstänks kunna ge ögonskador, tarmstörningar, cancer och svåra allergiska reaktioner. Kanske inte det farligaste ämnet, men tänkte ändå att jag kunde påpeka det. Här ser vi vanligt hederligt ströbröd! Som innehåller "vegetabiliskt fett", alltså palmfett. Jag kan inte 100% veta att det är palmfett men jag är väldigt säker, då det är så fruktansvärt vanligt. Detta ströbrödet fick också åka i soporna. Tyvärr! Som alternativ kan man ju faktiskt använda krossade brödsmulor från skorpor eller gammalt eget bröd, mycket bättre! KÄLLOR: Boken "Handbok för den Kräsne Konsumenten" av Tommy Svensson. e c o t h i n k i n g