tomatsoppa
Köpte du tomater förra veckan som blev liggandes istället för att du åt upp dem? Släng inte dina halvgamla tomater, koka en enkel soppa av dem! Ingredienser (till 4 portioner): 1 gul lök 1½-2 msk smör/margarin eller olja 2 msk vetemjöl ¾ liter vatten 1 tärning grönsaksbuljong 8-10 tomater + eventuellt 2 msk tomatpuré salt vitpeppar ½ tsk socker ½-1 dl crème fraiche färsk gräslök eller basilika (valfritt) Gör såhär: Skala och finhacka löken. Skär ett kryss med en kniv i skalet på tomaterna, doppa dem i kokande vatten och flå dem. Fräs löken utan att bränna den i en kastrull, pudra över mjölet försiktigt och rör. Häll i vattnet och tillsätt buljongtärningen, lägg sedan i tomaterna och tomatpurén. Koka under lock i 10-15 minuter och häll sedan i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar samt gräslök eller basilika. Klart! Servera gärna med bröd och valfri ost till.