piroger
Om du har kvar köttfärs sedan gårdagens tacomys så är piroger ett trevligt alternativ. Fyll dem med den stekta köttfärsen, någon valfri grönsak och frys in dem. Piroger är perfekt utflyktsmat! Ingredienser (till 12 piroger): 1/8 paket jäst (12 g) ¼ tsk salt ¼ msk socker 25 g smör 1 dl mjölk ¼ dl kokt vatten 1 litet ägg 3,5 dl vetemjöl 400 g köttfärs paprika, tomat eller valfri grönsak 2 msk crème fraiche Gör såhär: Fördela jästen jämnt i en bunke, tillsätt salt och socker. Smält smöret i en kastrull eller i en liten kopp i mikrovågsugn. Tillsätt mjölken och se till att temperaturen är 37° C. Häll vätskan över jästen, tillsätt 75% av ägget och rör om tills jästen har löst sig helt. Tillsätt det mesta av mjölet, men spara en del till utbakningen. Knåda samman till en deg och låt jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden degen jäser. Hacka valfri grönsak i tärningar och blanda detta med den färdigstekta köttfärsen och crème fraichen. Krydda med cayennepeppar eller paprikapulver. När degen har jäst klart, ta upp den på mjölat bakbord, dela i två delar och forma dessa till 6 lika stora bollar. Kavla ut bollarna till cirklar med en diameter på 15 centimeter. Lägg på 2 msk fyllning i mitten av varje rundel, vik sedan ihop dessa till halvmånar och nagga kanterna med en gaffel eller liknande. Nyp ihop noga och vänd så att skarven hamnar nedåt. Lägg knytena på en plåt täckt av bakplåtspapper. Pensla pirogerna med återstoden av äggen och låt vila i 20 minuter. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225° under 12-15 minuter. Låt svalna på en plåt. Klart!