morotsbröd

    När man har lite tid över och några gamla morötter ligger och skräpar i kylskåpet är ett morotsbröd en bra idé. Det här brödet tar ett par timmar att göra, inklusive jäsning, men är fantastiskt gott när det väl är klart!   Ingredienser: 50 g jäst 5 dl ljummet vatten 4 dl finrivna morötter 250 g keso 2 tsk salt 1 msk matolja 4 dl grahamsmjöl 13 dl vetemjöl   Gör såhär: Smula ner jästen i en bunke, häll över ljummet vatten och rör tills jästen löser sig. Det är viktigt att vattnet inte är för varmt så att jästen dör! Tillsätt morot, keso, salt, matoljan och ungefär hälften av mjölet. Arbeta till en smidig, ganska lös deg och jäs sedan under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och knåda den en kort stund (här kan man tillsätta mer mjöl om det behövs). Dela degen i två bitar och forma varje bit till två längder. Vill man ha småbullar istället så delar man varje längd i ungefär 10 bitar, rullar dessa och gräddar i 225° istället för 175°. Låt bröden/bullarna jäsa under 20 min och grädda dem sedan i mitten av ugnen cirka 20 min. Låt bröden svalna.   Klart!