Kosttips för personer med ADHD

  Som jag skrev i mitt förra inlägg, så spelar transmittorsubstanserna noradrenalin, dopamin och serotin en stor roll för hjärnans funktioner, framför allt hos personer med ADHD. För att öka halten av dessa ämnen så kan man, förutom att medicinera, satsa på en kost som främjar produceringen av just noradrenalin, dopamin och serotin. Det sägs även att vissa vitaminer och mineraler, samt att utesluta vissa ämnen i sin kost, kan ge en positiv effekt. Jag kommer nedan skriva lite tips på hur man, genom att äta rätt sorts mat, kan förbättra symtomen som man får av ADHD.     Öka halten av transmittorsubstanserna Aminosyran tryptofan (omvandlas till serotin) finns bland annat i kött, mjölk, ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och valnötter.  Proteinrik mat (innehåller aminosyran tyrosin) hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser är bra exempel på proteinrika livsmedel. http://www.halsosidorna.se/Kostochnring/406247_9842.jpg    Låg blodsockerhalt Personer med ADHD har oftast problem med nedsatt koncentrationsförmåga, överaktivitet och impulsivitet – vilket förvärras av en låg blodsockerhalt. Därför är det extra viktigt att äta en rejäl frukost med långsamma kolhydrater, protein och bra fett när man har ADHD. Det är nödvändigt att energin och näringen från ett mål räcker fram till nästa mål, och därför är det smart att utesluta socker i så stor utsträckning som möjligt. Socker ger en snabb tillfredställelse då blodsockerhalten snabbt stiger, men eftersom stegringen ger en kraftig insulinutsöndring så rasar blodsockerhalten igen efter bara en liten stund – vilket förvärrar ADHD-symtomen.   http://www.sats.se/Global/Images/Artiklar/Kost/Socker%20och%20annat%20s%C3%B6tt/Sverige/16.9/socker%20och%20annat%20s%C3%B6tt.JPG     Mat och ämnen att utesluta Föräldrar till barn med ADHD, och även vuxna med ADHD, har rapporterat att viss föda försämrar ADHD-symtomen. Allra vanligast sägs det att vissa artificiella färgämnen och andra kemiska tillsatser, mejeriprodukter, vete och annat som innehåller gluten, snabba kolhydrater (oftast socker), choklad och smakförstärkare som till exempel natriumglutamat, förvärrar symtomen för ADHD. Ett exempel på en diet som utesluter dessa ämnen är Fiengold-dieten, och den har testats på ett flertal barn med diagnosen. Om dieten följs strikt så brukar man se en positiv effekt hos åtminstone 10-20 % av barnen med ADHD, främst hos de lite yngre barnen. Men det gäller som sagt att vara noggrann med kosten, och man bör utesluta syntetiska färgämnen, sötningsmedel, konserveringsmedel, och naturliga + syntetiska salicylater som finns i de flesta frukter och bär, och även i tomat och gurka. (Övriga grönsaker, samt banan, päron och citron får intas i måttliga mängder).     http://recept.citygross.se/productImages/pfi_11109_3.jpg   AZO-färgämnen (Observera!) Man bör observera att AZO-färgämnen (tillsatser som kan orsaka eller förvärra hyperaktivitet) kan finnas i många olika livsmedel som vi äter dagligen. Vissa ämnen får endast användas i speciella livsmedel, som till exempel E123 som endast får användas i fiskrom och spritdrycker, och färgen E180 som bara får finnas i ostskorpor. Dock så får övriga AZO-färger användas i princip alla livsmedel som är lagliga att färga. Några exempel är olika drycker, glass, godis, snacks, tuggummi, konditorivaror, desserter, sylt, marmelad, soppor, såser, senap, frukt- och grönsaksberedningar, smaksättningspreparat och kosttillskott.    http://www.mjolkfri.com/www/img/artiklar/artikel_img.php?img=10&width=433   Källor:  http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=273  http://www.sjalvhjalppavagen.se/template01.asp?level=4&sorting=3&sitekey={0AA56B5B-7B76-42B0-A706-9060AAF76BBA}&pagekey={547B75D5-4D6E-4CC2-B47D-4E13B345FE6F} Samt böckerna som jag antecknat i sidospalten till vänster     Emma Fredriksson